LinkedIn

domingo, 15 de mayo de 2016

Феноменот наречен Критичко Мислење

Сте се нашле ли во ситуација кога некој ептен ви делува „паметен„ не можите да си замислите Вие така паметно да звучите. Оставате другите да ви кажат како треба оти сами не знаете да покренете иницијатива. Живеете ли во заблида дека некои луѓе се родени со дарба а вие за џабе лебот го јадете.

Е па, време е да престаните со ова размислување. Секоја „дарба„ може да се научи и вашето мислење е исто толку важно колку и на тој што се огледувате.

Не плашете се од грешки ни повикувајте се на минати искуства. Луѓето полни со самодоверба не го прават тоа.

Во одсуство на македонски лексикон ќе се обидам самата да си дефинирам „критичко мислење„.

Зборувам за начин на размислување кој што е својствен за секој научник со реноме. Студенти и интелектуалци се трудат на оваа тема, но сепак остануваат само препишувачи на некои други дела.

Поимот значи не само сопствено размислување туку угледни луѓе на оваа тема говорат за способност кој може да го промени целиот ваш живот. Критично размислување не е исто што и критикување.

Три елементи се важни за да зборуваме за критичко размислување:

- Активно и непроменливо мислење . Тоа значи секој ден, секое ваше размислување. Вежбањето води до совршенство. Критичкото мислење се учи и усовршува постојано. Активно размислување значи гледање на различни варијанти за негово практично остварување.
- Гледа на причините за да го поткрепи своето размислување. Овој дел се однесува на способноста да се преземе акција според тоа кој краен резултат го очекуваме. Овдека ги анализираме причините зошто реагираме на одреден начин. Дали тоа е резултат на нашето лично убедување (предрасуди) или сме биле мотивирани од практични резултати. Способноста е да ги откриме причините и така да ги презентираме.
- Мислење кое ги има во предвид последиците
од таквото размислување.

Инересно е да се спомне и дефиницијата која што постои на Википедија на Македонски. Според оваа дефиниција критичко размислување е она поткрепено со аргументи и доказ за таквиот аргумент. И оваа дефиниција јасно но кажува дека тоа е всушност сопствено размислување. (Критичко Мислење, 2009)

Она што може да се забележи кога читаш на македонски јазик е дека суво е пренесена веста нема никакво мислење за тоа што се случило ни причините кои што довеле до таквата појава. Таквото известување е досадно за читање.

Или еве друг пример. Повеќето активности се со партиска позадина. Вие, во одсуство на сопствено мислење немате друг излез туку се чувствувате посигурно доколку го следите (партиското) мнозинство. Ни сами знаете зошто, ни пак крајниот резултат е во ваша корист. Доколку вашата партија (за која мајка ви би си ја продале) победи, длабоко во себе знаете дека можи голтар да си останите за навек. Површно верувате дека од тоа ќи има корист, освен вашата гордост е поголема. Меѓутоа, емпириски размислувано, гордоста куќа не рани.

Последицата од вањето размислување е дека во одсуство на шнтелектуално ткиво со развиена  способност на т.н. критичко размислување, нашето опшество веќе е претворено во слепци кои убедено ја следат својата партија без никаква корист. Практично гледано, 21 година од независноста на Македонија никоја партија не успеала да ја однесе државата на вистинкиот пат. Нема корист ако два-тројца се вработат со вашата партија кога цела Македонија мака мачи со овој проблем. Последиците од таквото однесување не само што не носат ништо добро за Вас лично, туку исто така веќе заборавате кога вашата партија понудила нешто корисно за државата во целина.Значи, од еден проблем можете да направите цела книга со аргументи. Но критичното размислување значи и преземање одговорност и иницијатива а не само пластично набројување на можни решенија. Имате јасно дефинирана цел и активности кои водат до неа. Во никој момент не дозволувајте ништо да го одвлече вашето вниманиеОд сега па натаму се надевам нема да имате страв да го искажите вањето мислење. Не само што сите ние имаме корист од тоа туку е многу важно за вашиот личен развој. Тоа е исто толку важно колку и градењето на вашата самодоверба. Или, можеби да е тоа едно те исто. Како и да е, ослободете го вашиот потенцијал.

Факт е дека сите имаме свое мислење. Често, нашето мислење е искривено, со предрасуди, под нечие влијание или туѓо размислување. Критичното размислување всушност започнува кога ќе се освестиме, односно размислуваме околу нашето мислење со намера да го усовршиме.

Затоа, нека звучи глупо, ама мислењето нека е ваше. Поглупаво од тоа да промовираш нечие, туѓо мислење, верувајте - нема!


sábado, 7 de mayo de 2016

London got a new mayor, and no, I am not happy with his election

Новиот градоначалник на Лондон: муслиман од родители што емигрирле од Пакистан. Татко му 25 год возел автобус, маjka шивачка. 


Ете сега сите негативци да се преиспитаме. Можно е сѐ!


Well, a wise man said if you have nothing nice to say better say nothing at all. That applies to me. When I am trying to criticize I want to start with myself just to give an example. I criticize myself for criticizing too much when I need to use more diplomatic expressions that would lead me to my perfect job.
Let's start with the good things. The things I truly belive in. 


Good to know that here everybody, no matter race or colour (or you just want to get rid of your old lifestyle) can make something good out of their miserable life. This is a county of opportunity and the opportunity apiles to everybody and I am here waiting for mine. Maybe last one in the line but still want my opportunity. 


From the other hand I learnt (the hard way) that if you have somebody that from whatever (stupid) reason dislikes you, can make you feel miserable and ruin you for life if you dont do it before he/she does. t seems to be common for society with high levels of stress, sarcasm and aversion toward honesty. People are competing and everything counts.

Good thing is that I would never let that destroy the good in me, but learn to deal differently next time.
Now here comes the part I should not have written. I refuse to see Britain as Europe. I am in a strange land far from it.


This goes to all the immigrants including myself. Strange how we get so "enlightened" in a strange country and have the solution for all the problems.


It seems that one thinks better with full stomach and the problems of the rich are far more simple than poor people.


But still UK does so much better than Spain or Macedonia with their home-grown politicians falling behind most of Europe. Ethnic experiments led to appointing people to positions according to ethnicity and not achievements. As for Spain, whenever there was problem the extremist were putting even more pressure on the country and do nothing good for the economy. The countries experiment show that the people from a well fed country are highly unlikely to turn against the system that does good.

In macedonian language above at the beginning I wanted to send a message to all negative people in Macedonia that everything is possible. Fight scepticism with positivism and the rest with arguments.
All this said, just to sum up that no, I am not happy with the new mayor. I am just happy for the fact that his election gives a hope to the last one standing for opportunity on this mad people island. 

If we sink we all die, like the story of Titanic. When it sank, the dreams of success faded away at about the same time for the poor and rich on that ship. There is no good sitting in first class if your boat is sinking.


I have grown  a different way to what Europe should  look  like and UK is not what I had in mind.

Мојот прашалник сега и нашите споменарки од средно - едно, те исто

Во моментов работам на креирање прашалници за моето истраживање во Македонија и се потсетив на оние тетратките од порано што ги правевме со прашање на секоја страница. Заборавив како ги викавме. Па после ги дистрибуираш мегу другарките во класот и забавно беше да читаш: омилена песна, омилена боја итн (воопшто не се сеќавам како беше). Ние сме тренирале за уште од мали да изготвуваме прашалници и никој не ви го кажал тоа ха, ха...

Инаку многу важно за успешен да ви е прашалникот во пракса е да им гарантираш анонимност и да нема политика тука.

Мене ми е за мене, владата ни опозицијата ми го плаќа курсот па мислам дека тоа е важно. Користа од тоа е најголема за државата да не живее народот во заблуда, а богами и за политичарите да се преиспитаат малку.

Инаку читам „порачани„ статистики на интернет за Македонија и моја задача е да ги откријам оние со предрасуди и како такви да ги напишам во мојот труд.

Затоа е многу важно да има и невладини организации иако во теорија можи и да се повеќе владини.

Колку повеќе оригинален материјал толку поголема оценка. Препишување нама. Па и што ќе ми е, интересно е да дојдеш до некое свое откитие отколку промовираш нечие туѓо мислење, нели.
Секако дека има секогаш предрасуди. Најважно е да ги откриеш и признаеш и како такви да ги презентираш во трудот.

На пример, јас сум за пазарна економија и потребно е да образложам зошто. Не значи дека сум во право, но така сум си убедена. Личните убедувања немаат тука место.

Исто така, потребно е прашањата да се јасно формулирани, да не се двосмислени. Тие треба да се формулирани така да бидат интересни за одговарање. Тука пак да се потсетиме на нашите споменари со прашалници во средно. Нели беше забавно да се оговара на тие прашања и са се споредуваат вкусови. Бевме пресречни да бидеме од повеќето што ја сакаат таа песна или дека си била и ти заљубена хе, хе.

Оптимален број на прашања е важно за испрашаните да не го загубат брзо интересот кога пополниваат. Се почнува со едноставни но еднакво важни прашања а оние по збунувачките и не толку важни (доколку ги имате) се оставаат за на крај.

Да се навратиме на прашалниците од средно што си ги правевме. Нели има тука логика дека и таму така беше.Не знам дали така и во средно правевме или и имињата си ги пишувавме хе, хе.

И за крај, само сакам да кажам дека ова не е сѐ што може да се напише за прашалниците. Ни најмалку. Имаат и тие многу недостатоци и постојат други методи. Кој ќе го користите зависи од вашата цел, можности и природата на вашето истражување. Но сепак вреди да се потсетиме на фактот дека сите ние во Македонија сме имале искуство со нив. И тоа во раните тинејџерски години.