Ir al contenido principal

Партиска љубов и невработеноста на младите во Македонија

Грдата слика на невработеноста на Македонија е постојан декор кој веќе со години сите го игнорираат. Присутна, но во страв да не ги вознемириме нашите од партијата, македонската младина е затупена со политика која е надеж и единствена можност за излез од состојбата.

Наместо да бидат основен двигател и причинител на промени, младите се основна причина за застој на истите. Критичко размислување е сведено на партиско.

Од тоа произлегува дека, доколку би сакала да работам на мојот проект за невработеноста на младите во Македонија основниот предизвик е поврзан со бегање од секакви партиски толкувања на реалноста.


Во претерано исполитизирано опшество моиите истражувањки способности и методологии за истражување во областа на Социјаните Науки се доведени пред голем предизвик. Сакам предизвици, но морам да бидам свесна за овие ограничувања и да не ми се претвори трудот во партиска пропаганда.


Основна цел би ми била да им покажам и докажам на младите во Македонија каде се наоѓа нивната мака, пропаднат труд и чувство на безперспективност во однос на истите тие во Европското општество. Тие млади бараат и им треба објаснување.


Со овој мој научно - истражувачки труд, сеуште во мисла, би сакала да им покажам дека и без партиска љубов за младите има иднина, и тоа поубава од онаа што им ја нудат партиите.


Заради нивната способнот но и лесна манипулација се основна алатка за партиска пропаганда. Младите мислат дека без партијата се ништо и дека без партиска книшка нема иднина.


Баш напротив, партиите без нив се ништо. Младите имаат сѐ што треба за успех но без соодветна подршка и специјано дизејнирани програми кои ќе бидат испочитувани од прва до последна буква нема подобрување.

Европа во целина се соочува со овој проблем без разлика на нивото на развој. Младите се ранлива категорија. Секоја изгубена генерација значи голем пропуст за земјата и нејзиниот развој во иднина. Освен изгубена продуктивност, замрзнзати плати овој проблем како спирала која што се врти во круг, така се подхранува и се пренесува како товар и последица за секоја идна генерација. Не само што треба и мора да се решава проблемот на невработените денеска, треба со исто таков жар и немир да се бара решение и за изгубените генерации.


Невработеноста не е само проблем со пари, туку нарушено ментално здравје и физичка способност.


Се одлучив за ова прашање да го заокружам магистарскиот труд по Развојни Студии затоа што мислам дека е тема која што вреди да се вложи труд и разбирање. Критички осврт на тоа што е направено досега, како и на она што се нуди во моментов ќе бида само дел од она што треба да го изработам. Најзначајниот дел е да понудам решенија дизајнирани од она што младите посаакуваат и она што компаниите очекуваат за да ги доближиме овие два значајни ентитети што поблиску до заедничкиот интерес.


Да докажам дека Македонија е европска и по добро и по лошо.Comentarios

Entradas populares de este blog

Ми рекоја критички да размислувам, па на сё што прочитав мана му најдов

Како сум се запишувала денеска, како на норма да сум. Можеби претерав ама после ќе ми судите , поглавјето го завршив со многу депресивна реченица. Демек од толку што им било лошо за младите генерации, до ден-денеска сме трауматизирани од лошото искуство. Ај ве молам, кој од вас е истрауматизиран од Југославија? Многу сум драматична! Дали не ви е смачено постојано да слушате како некој бара работа како и вие или имате некаде каде да работите. Не ви се работи таму каде што сте или сте затуцани на истото работно место со години и знаете дека нема друго за вас, платата ви е трагична и роботните услови очајни... Секоја следна генерација што иди ги слуша истите приказни за Вас, за другите - и тие очајуваат. Е па тоа ти е траума (не сум психолог, ова во резерва дa си го ставите). Лажам - сушам, оти незнам како да објаснам дека и покрај тоа што ништо не било како што треба, сепак ние денеска плачиме за Југославија. Тоа е друга книга за пишување. Подобро да не мислат истрауматизирани отколку гл…

Магистер по Наука со заслуги: И тоа бидна - сега што?

И тоа бидна. Магистер по наука со заслуги т.е. научник сум официјално по Развојни науки. Тоа значи сѐ знам за сиромаштија и беда. Каква и глупост да треснам, се важи како ептен да ме бидува и мора „Амин„ на се што ќе кажам :).


Има три нивоа: М-р, М-р со заслуга и М-р со особено постигнување. Значи нешто како осумка му доаѓа. До крајот на студиите не знаев што значат оценките па се бунев на секое, а професорите ми се смееја дека многу драматизирам хе, хе. Е па тоа што се искурназив да пишувам за МК а книга нема тука за МК (оригинални ми се мислите, ама пак морам да ги одбранам дека и друг некој нешто слично смислил) ме чинеше скапо. Од сите оценки, најслаба ми е за Македонија, Тоа кога се прајш паметен и на крај ќе се изглупираш. Излегува дека повеќе знам за Индија од Македонија, затоа што повеќе литература и научно истражување за Индија од Македонија. Основната забелешка ми беше колку треба да си навистина сиромашен за на некој да му падне жал и да преземи нешто на таа тема? Без разли…

Што е култура на зависност и доминација

Како и во стариот систем така и во новиот систем не стивнува т.н. „култура на зависност и доминација„. Дали тоа беше централната власт во Белград без нови идеи или новата политичка елита во независна Македонија исто толку уназадена, економскиот раст и развој секогаш зависеше и висеше на конец.


Луѓето сакаат ситуацијата да се промени, но се чувствуваат немоќни како индивидуи.
Овдека се поставува прашањето дали за наше добро треба да се бориме за промена во општесвото или да се промениме ние како личност.Две гледишта доминираат. Економистите и политичарите викаат дека треба да се сконцентрираме на опшетствените промени, додека пак психијатрите и свештени лица (не тие од МК) кои работат дирекно со личноста сметаат дека треба да работиме на личен развој затоа што, во спротивно нема опшествени промени на подобро.


Тоа е исто како и дилемата: што беше прво, кокошката или јајцето?


Луѓето настојуваме да создадеме подобро општество преку подобрување на општествено-економскиот и политички систем …