LinkedIn

sábado, 31 de diciembre de 2016

Essay on International Development for my MSc

During my course in International Development have written 6 essays, 2 PhD proposals and delivered few presentations which are also available on the blog. My work shows my main interest and explain my passion to lead an important changes, whenever possible. Hope you going to enjoy them the same I enjoyed working on them. They are not perfect, but back then they were perfect for me. My English have improved since, however think that we should be proud of what we are now and where we come from and how much we have progressed, so that is the main reason why have left them with all the errors. 
Get inspired, continue where I left, but most important continue bringing new ideas.  

1. WTO; Trading the PoorWhy should developing countries continue their membership of WTO? 07-01-2015

2. Aid: past, present and futureUnder what conditions can aid disbursement be most effective? 12-01-2015
5. FAIR TRADE COFFEE FARMING IN NICARAGUA (13-01-2016) A research proposal. 
The impact on Fair Trade certification on the household income and social development projects.
6.UNHCR and the Balkan wars A humanitarian dilemma (14-01-2016) Discuss critically the extent to which UNHCR mandate to provide protection to refugees was compromised by the role they played in the former Yugoslavia in which refugees, as part of the western government of containment, were effectively prevented from leaving to seek asylum elsewhere.
At the moment, my dissertation on Youth Unemployment in Macedonia will remain unavailable. It is very personal piece of work where I brought in a lot from my experience. During the survey, young people from Macedonia were able to share their experience with me and work on the main reasons to why this situation and elaborate a list of proposals how to make things better. To my disappointment, the dissertation remains my personal view on the situation and the end is just a "wish-list" that remains on paper. 
Some of the findings have been shared on this blog and are available in Macedonian language only. 


Митот за Југославија

Штета што не пишувам на македонски ова дисертацијава. Има да плачат луѓе од гнев. Сеуште, ни трага ни глас од „економското чудо Југославија„. Македонскиве економисти не ја нашле, странскиве уште повеќе ќе те расплачат. За секое „чудо„ што знаеме има објаснување како се случило: пари се печатело без врска, се вработувале без врска, се прикривало на мртво тоа што нечинело. Ни социјална еднаквост, ни бакрачи. На крајот од осумдесеттите толку се продлабочила, што пукнала (празна) торбата.
Во моментов сум заглавена до 90тите, не можам да мрднам од вчудоневиденост затоа што сакам добро да испитам каде тргнало на лошо и имало ли некоја корист конкретна (секако дека да).
Невработеноста во МК води потекло од кога се прават првите мерења (имам податоци од 1945 па наваму).
Она што ми паѓа во очи е дека уште тогаш (во 80 тите) македонските економисти викале (џабе се мастравеле) да го оставите тој систем и да се свртите кон она што го порачувал Кејнс (Државна интервенција и пазарна економија комбинирано) зароа што неекономските критериуми на работење толку ја истоштија Македонија (ич не ми е гајле за другите во Југославија) што нема глава да крениме со децении после осамостојувањето.
Јане Милјоски ви порачува (Невработеност, 1986): „Не може да се каже дека таков скап и гломазен систем е добар„. И се докажа дека не чини.
Уште тогаш Ксенте Богоев порача дека треба заштита на важните индустрии преку државни мерки како по примерот на Јужно азиските тигри во првите години од економскиот развој додека не создадеме индустрија која ќе не изваде од мизерија.
И двајцата досега ми даваат солидни аргументи кои што сум ги сретнала преку примери за економии во развој кои служат како пример. Воопшто ништо не измислуваат ниту произволно си кажуваат.
Дури и во самите книги на српско-хрватски се зборува на големо за огромните разлики во развојот на една република споредено со друга. Во книгата "Ekonomika Jugoslavije" (Белград, 1991) на големо се зборува за тоа како Македонија пропаѓа и е една од најзаостанатите економии.
P.S. Напишано пред неколку месеци, само што заборавив да го објавам. Тогаш бев зачудена од тоа што го прочитав, затоа што на училиште друго не учеа. Затоа сега не верувам никому, ниту самата на себеси. Тешко дека сум некогаш во право, ама постојано учам.


martes, 20 de diciembre de 2016

Магистер по Наука со заслуги: И тоа бидна - сега што?

И тоа бидна. Магистер по наука со заслуги т.е. научник сум официјално по Развојни науки. Тоа значи сѐ знам за сиромаштија и беда. Каква и глупост да треснам, се важи како ептен да ме бидува и мора „Амин„ на се што ќе кажам :).
Прилеп - тоа мермерот во зима боли кога ќе се слизнеш на мраз. 


Има три нивоа: М-р, М-р со заслуга и М-р со особено постигнување. Значи нешто како осумка му доаѓа. До крајот на студиите не знаев што значат оценките па се бунев на секое, а професорите ми се смееја дека многу драматизирам хе, хе.
Е па тоа што се искурназив да пишувам за МК а книга нема тука за МК (оригинални ми се мислите, ама пак морам да ги одбранам дека и друг некој нешто слично смислил) ме чинеше скапо. Од сите оценки, најслаба ми е за Македонија, Тоа кога се прајш паметен и на крај ќе се изглупираш. Излегува дека повеќе знам за Индија од Македонија, затоа што повеќе литература и научно истражување за Индија од Македонија.
Основната забелешка ми беше колку треба да си навистина сиромашен за на некој да му падне жал и да преземи нешто на таа тема? Без разлика дали е Македонија или некоја побогата или посиромашна земја, сите работат на програми за сузбивање на сиромаштијата и социјалната исклученост.
Сите други се беа паметни и пишуваа за бегалската криза, јас мислев дека невработеноста во МК е сериозен проблем. Го следам јавното мислење и тоа е што ме инспирира за секоја од темите што ги обработувам. Понекогш сум тврдоглава и себична и мислам дека тоа и така треба. Во науката предрасудите скапо се плаќаат, па затоа изгледа дека повеќе знаеш за другите отколку за својата држава.
Излегува дека не само што си замислувате дека сте навработени, туку и халуцинирате дека лошо ви е во државата. Аргумент на професорите им беше дека нема литература доволно да докажи дека невработеноста е проблем, а можи и дека ФИРОМ не напишав ми одзедоја некој поен ха, ха...
Тајната на секој успех е во јакото кафе. Ако не сликав брзо, ќе ми претечеше :)

Мислам дека, не само тие, туку и вие би останале воодушевени од делот за невработеноста во Југославија. Дали ќе биде достапна јавно за Македонија, сеуште сум во размислување. Дека користам податоци од интервју и анкета ми е непријатно јавно да ги прикажувам тие податоци иако сите тие се прiбрани од анонимни учесници.
Следно. Работа или одиме за Докторат. И двете, па што ќе дојди прво, тоа. Впрочем и работата е специјализација, па сеедно ми е, Сега да почекам да поминат празнициве.
Мерак имам да пишувам и истражувам, а особено сакам јавно да се глупирам на разни теми.
Во принцип, сакам кога луѓето имаат свое мислење, па и да е погрешно. Внимателно слушајте и сигурна сум дека ќе дојдете до вистината. Не идеализрајте никого па ни себеси. Скромноста е доблест.
Тешки 2 и пол години во Лондон, самотија и сиромаштија. Во овие 2 години двете баби ми починаа во Прилеп, сега и без баба си останав. Тудот им го посветувам на двете мои баби: Дунавка и Блага. Исто така и на сите кои што помогнаа со прашалниците т.е. цела Македонија. Можи не бевме најдобри, ама им покажав каде сме на карта.
Во наредниве недели, ќе ги направам достапни сите мои написи на разни теми со надеж дека ќе ви помогнат да се инспирирате да продолжите по истиот пат или чисто за забава. Повелете тука
Ова беше подарок за професорот. И тој нека се радува на Македонија.lunes, 19 de diciembre de 2016

Unemployment Macedonia: not poor enough for some attention?

I always thought to work on a dissertation about refugees or really poor countries that whole world is helping (but they are poor anyway) instead of writing about FYROM. Not only that unemployment is irrelevant to International development, but also the lack of material (scientific research) of unemployment in the Fyromanian country means that I am just dramatising about something that doesn't exist. It did for me! It meant something to me!
Ok, now try to explain that to the unemployed youth in Macedonia (sorry, meant FYROM) and the rest of the unemployed.
Means, you are not struggling with unemployment but just imagining things (for the western "scholars"). Unless you are dying of hunger and they have journalist writing about that, nagging over and over again, nobody is thinking of doing a thing.

What is being poor, marginalised or in exclusion? Nothing, if you don't have "scholars" writing about that and publishing papers on important sites. What I mean is there is that in international development there is more talking that actually doing something against poverty or in favour of social justice.
How poor should poor have to be to get some attention here? I
The poverty is monopolised by the western media. If you live in Europe, you can never be poor enough to qualify to get a bit of a sympathy from abroad. The irony to be even bigger, there is a inclination to use the poor countries (or unsuccessful) economies as an example. Example of what?
I had a serious lack of background material to support my arguments. All written texts are not to be included in a paper like this one, so many times I had to improvise. As I know my country of origin well, they are few things I agree upon with the fyromanian "scholars". Dare to improvise and suffer later!
In my university library there is not even a single book or anything about FYROM.
Other problem was that I have not been critical enough. i don't know how is that possible (I never agree on anything with anybody), but it is. One thing is not to agree on other people opinion (which you do all the time on Facebook when you attack others) but to critically asses things is a different thing. Its a process of different stages and I have already written about that on my blog in Macedonian. In my desperate try to express myself in a professional manner I have been too scared to think more broadly on my own. I acknowledge, it was my mistake and it hurts to have to hear that. I am working on that still, and maintain a blog to spit out about things that I never dare to say to my professors.
No introduction confused my markers. 😃Fair enough! I was to bored to fallow any rules, I thought as they are obliged to read it anyway, they would not need an introduction to call for their attention. Introduction is just a waste of space, according to my belief. Well, I was wrong!💣💔
I would love to hear another opinion about my dissertation, especially a distinctive FYROM-anian.
Should we choose to work on a subject that we have a lot of written or re-written, re-searched material to get everybody bored because we are not clever enough to produce our own? Just because they get better grades because of the use of sound arguments that everybody is talking about. That is why I am asking a Macedonian intellectual to asses my dissertation.
As I have mentioned in my previous blog posts, sometimes excellence is hard to achieve but still we need to strive for it. I understand it was not good enough and I know that a lot of improvements can be made. I am the one person that can be very hard on myself, but yet some reasonable support would have really made a difference.
And I understand it is not even that bad, but as it's not only about a "certificate" here, I still need better than that.
I am glad I did it for my birth country, Macedonia. If I have not done it, who else? It is the most logical choice, and I always enjoy people writing about their own country. This world would have been a better place if we all take care of the countries we belong to. It is obvious that, but often, we forget to care for those we have close to us. If it was to choose a "poor" country to send a powerful message from, Macedonia is the perfect example.
The problem is that I don't think anybody got any of my messages.
It is sad to see how our efforts go in vain after you complete what you thought to be the revelation of the century, just because you are not African or Asian poor enough for attention. Another solution would be to look for a better university where professionals know or have interest in Western Balkans and understand the undergoing and can support the relevant research topic. As Macedonian Spanish (and therefore European) I consider topics that are to my understanding relevant and people could relate to, trespassing borders. Not to mention the number of times I have been researching a subject beyond my comfort zone and ended up with the desire to help, but been "too white" to qualify for more than just thinking.
Well, I wasn't clever enough and went to be very "original" and now I feel a bit dumb. 💔
Maybe I am just a bad loser. Maybe all of that.

Either way, I consider myself a scholar: I am not scared to share my own opinion, go as far as nobody has gone, make a fool of myself, regret and start all over again.
I will embrace my limitations and laugh at my silly dissertation. I am happy to have done my best (at that moment) and this is just the begging. I am not even nearly done!
I feel dumb... Master of Science with Merits awarded, dumb 😊😉 💓
And I try desperately to forgive my markers by trying to like them more than I do. In fact, I went to the library just a week ago and took one of the books that my dear supervisor wrote about his own country. I just realised that I have been wrong about him all this time. He is a thoughtful and compassionate, and above all just as rebel as I am. Reading his book I like the fact that he rebels and talks openly against his country leaders. I was thinking - he won't get through the border next time he tries to enter the country. In a conversation he already pointed out to me that it has been years since he has been in his country of origin. I might be wrong, but after I read the first pages of his book and started google-ing things I realised that he is going against a dictator that arbitrarily kills and arrests people in his own country to maintain himself in power.
Even if we are far to care about our own lives, I would be still scared to fight them, when all my family is domed to live the country we left.
Not only that I understand and "love" my marker more with every page, but I ma learning a brand new things about one of the poorest countries on earth.
At the end of the day, we can never be as clever as others are. Over time we tend to lose the sense of shame and fear what other may say about the way we think.
This world would be such a better place to live if we start caring more about our own countries than we worry about others.
p.s. Soon to make available all my essays and dissertation for free download. Keep your eyes peeled for more!
Here are the first two I wrote in 2014, with mistakes included👅😜. Enjoy! Leave me your comments here. I will be happy to read them. Slowly, more to appear in coming mouth.


sábado, 17 de diciembre de 2016

The Compassionate Thinker Thouths

What are you saying about the idea of me getting paid to conduct a research with a university to determine the relationship between self employment and health issues. It an excellent subject where I would need to determine to what extent health issues determine the success of the person in starting and conducting successfully its own business. 

It would give me a great chance to "finish" my dissertation on Youth Unemployment and conduct a research focused on business success of the most vulnerable people in our society. 

As development economist, I think this could be very much applicable not only in developed countries but very useful to disadvantaged groups across the globe in developing communities. 

Mental health problems are a big issues in both developed and developing world, in most cases undetectable to human eye. Even in their visible forms they can come really handy. Let me not get to it really deep as I am not qualified to talk, but still, would dare to give my opinion.

Narcissistic people can be very annoying but great leaders; borderline are great charmers and good with persons evaluation. Than you have the antisocial, that you can place in an office and make him think for hours and never regret you left him alone. You might want to employ the obsessive compulsive to get a bit of order and discipline in your company and annoy everybody with boring details. 

Personality disorders are a great way to screw up your life, but still are an important addition to life. 

Glorifying people suffering cannot be acceptable, but once you learn to control it, you can put it in your own advantage. 

I love to talk more about this and make jokes because I understand what is like to suffer in silence and look in disbelief how your life crumbles in front of you and you feel like there is nothing you can do - just observe your own suffering. 

People often grow out from their problems and become compassionate  thinkers.

Others, more serious mental illnesses can be controlled with medicine and people achieve great success in their careers. 

Not everybody is born in a perfect family and the perfect country.  

Misery comes in all shapes or forms. In-distinctive of country of origin, due to our "disability" we might feel that we need a little bit more to get where other has gotten first. 

The subject offered by the university is related to applied economics, statistics and would need strong background in this particular subjects. 

I love statistics and would enjoy greatly. 

The objective is to influence the policy makers to design special support to help this category of people. 

It is very unusual for a faculty of management to go beyond profit interests and look at helping for this category of people to get and independent and fulfilling life outside the benefits system and compassionate looks. I am still in disbelief!!! 

As you know, scientists are really crazy!  


Let's not get carried away with the phrase that money don't bring happiness, because it does in a society where we are not able to grow our own fruit and vegetable and make our own cloths. 

Anyway, whoever thought of the subject to relate the unemployment and entrepreneurship with health issues is a compassionate thinker indeed. 

And here I am, admiring other people ideas 😃 
viernes, 26 de agosto de 2016

Ми рекоја критички да размислувам, па на сё што прочитав мана му најдов

Како сум се запишувала денеска, како на норма да сум. Можеби претерав ама после ќе ми судите , поглавјето го завршив со многу депресивна реченица. Демек од толку што им било лошо за младите генерации, до ден-денеска сме трауматизирани од лошото искуство.
Ај ве молам, кој од вас е истрауматизиран од Југославија? Многу сум драматична!
Дали не ви е смачено постојано да слушате како некој бара работа како и вие или имате некаде каде да работите. Не ви се работи таму каде што сте или сте затуцани на истото работно место со години и знаете дека нема друго за вас, платата ви е трагична и роботните услови очајни... Секоја следна генерација што иди ги слуша истите приказни за Вас, за другите - и тие очајуваат. Е па тоа ти е траума (не сум психолог, ова во резерва дa си го ставите).
Лажам - сушам, оти незнам како да објаснам дека и покрај тоа што ништо не било како што треба, сепак ние денеска плачиме за Југославија. Тоа е друга книга за пишување. Подобро да не мислат истрауматизирани отколку глупи.
И немојте сега, не нареков никој глуп. Се вели самокритичен.
Накратко, во тогашна Југославија имало група вработени кои ама баш ич не им било галје за тие што не работеле. Си живееле со свој розов свет. Тие, невработените, од страм и страв (да не те сети некој дека Тито не ти е по кеф или недај боже комунизмот не ти чини). Невработените никаде ги немало, а пак со студентите си играле криенка и миженка - сега се вработени ама исто како да се невработени, ама во пракса не биле вработени туку и тие се сметале во вработени итн.
Поновава литература малку поискрена е, потемелна и негативно гледа на образовниот систем во Македонија. Се гледа дека следат странска методологија и дека ова нивното има нешто повеќе смисла.  Ама многу се скражави кога да предложат решенија. Можеби ги чуваат во тајни, не знам.
Ми рекоја критички да размислувам, па на сё што прочитав мана му најдов. Се изнаплукав и на социјализам и на капитализам па не ми остана ништо друго туку да предвидам лоша иднина. Да ми дадеш упатство за употреба, и него ќе му најдам мана, тилку што сум исфрустрирана.
За среќа, на крај единствено што „предвидуваме„ се решенија за проблемот и на тоа работам.
За критичко размислување повелете прочитајте еден од моите дрдорења од пред некое време на таа тема на следниов линк. На заборавајте да вежбате на таа тема секој ден.
Повелете прочитајте и други текстови напишани на оваа тема.


1. About Yugoslavia - a satire of the truth!
2. The state of losers and traitors
3. Essay on International Development for my MSc
4. Магистер по Наука со заслуги: И тоа бидна - сега што?
5. How poor you poor have to be to get some attention?
Message to all the Yugo-nostalgic and EU fanatics
7. Што е култура на зависност и доминација
8.  Update on my survey: Young, bright... but hopeless
итн....
Имам многу напишано. Речиси половина блог ми е за тоа.


Се читаме.

viernes, 8 de julio de 2016

Message to all the Yugo-nostalgic and EU fanatics

I don't remember being this excited over a book. The book in question is:


Did you knew that socialism and unemployment can't go in a same sentence?
In socialism there is no such thing as unem
ployment. Everybody should be employed even if that means doing nothing at work. 

Well, that was far from the truth. 

Did you know that back in 1945 there were registered around 25000 employed in Macedonia. (Yane Miljoski, 1986)

According to the same source there were massive employments in the late 70ties and early 80ties. Most of the cases that meant doing nothing nor even showing up at work.
Worker managed firms was a failed experiment. They became so detached from the economic reality that there was no other way than to crush the whole system down. 

Macedonian economists (Yane Miljoski, Ksente Bogoev) in the literature from the 80ties were pointing out the problem and were offering solutions to save our selves from going down. No serious economist from Macedonia has ever backed up the system that was a big lie and broken promise. 

According to the same source the unemployment in Macedonia by 1985 hit 30 percent, while in Slovenia only 1,5 per cent.


The inequalities were huge among republics where Macedonia was one of the big losers.
Still can't find any traces of any success in Yugoslavia. I think Macedonia would have done a lot better without the experiment.

And that's only in Yugoslavia. When I start looking the problem of Youth Unemployment and Social Exclusion in Europe, we are going to hate each other even more and feel so worse than in Yugoslavia. It's no surprise that the Macedonian youth is among the most prepared and talented in Europe, but Europe my dear can't find you on the map.

That happens when they send some "John Smith" to evaluate the situation in Macedonia and meet a government servant named some "Petko Trajkoski" saying we are all great here, happy and wealthy. Nor "John Smith" can really see the picture there nor "Petko Trajkoski" is allowed to talk bad about its country.

What we need is local people really interested and dedicated to see and explain the reasons behind, do a research and the right presentation of facts and figures. Foreign "know-it-all" can shadow and give their views and not much more than that.

Don't understand yet why Macedonian economist, scientist were giving very good suggestions back in the 80ties and 90ties and Macedonia did quite the opposite.

I can't understand either why the Europen initiatives to battle youth unemployment is far from Macedonia. No initiative can call itself "European" if it doesn't include primarily the countries most hit by the problem.

Well, it seems that poor people problems are more difficult to solve and we can quickly show everybody how good we are.

Definitely a dissertation that needs to be very critical toward all the Yugo-nostalgic and EU-fanatics. You are doing things wrong an you know it!

And thats's becouse none of them pays for my course.

lunes, 4 de julio de 2016

Што е култура на зависност и доминацијаКако и во стариот систем така и во новиот систем не стивнува т.н. „култура на зависност и доминација„. Дали тоа беше централната власт во Белград без нови идеи или новата политичка елита во независна Македонија исто толку уназадена, економскиот раст и развој секогаш зависеше и висеше на конец.


Луѓето сакаат ситуацијата да се промени, но се чувствуваат немоќни како индивидуи.

Овдека се поставува прашањето дали за наше добро треба да се бориме за промена во општесвото или да се промениме ние како личност.Две гледишта доминираат. Економистите и политичарите викаат дека треба да се сконцентрираме на опшетствените промени, додека пак психијатрите и свештени лица (не тие од МК) кои работат дирекно со личноста сметаат дека треба да работиме на личен развој затоа што, во спротивно нема опшествени промени на подобро.


Тоа е исто како и дилемата: што беше прво, кокошката или јајцето?Луѓето настојуваме да создадеме подобро општество преку подобрување на општествено-економскиот и политички систем на земјата за наша лична корист.Политичката револуција е безкорисна. Води до размена на една политичка волја и доминација na друга, исто политичка.Политиката сама по себе не води до општ развој, доколку изостане економскиот развој и индивидуална корист (преку социјални реформи).Ова секако не значи дека треба да се седи со скрстени раце, туку да знаеме дека кога застануваме зад една политичка партија се бориме за нечија волја за доминација.Тенденцијата во социолошките науки е да се создадат личности кои се независни, самостојни, задоволни и среќни во систем кој им дава еднакви можности на сите.Некои убедуваа дека во Југославија сме живееле подобро кога податоците велат дека сите живееа подобро од нас тогаш, а вие заборавивте дека не сте нив и сега ваше е да одлучите како понатаму. 


Во 80тите, социолошко истражување од Св Кирил и Методиј доаѓа до заклучок дека младите и пензионерите кои не се соочиле со искуството да бараат работа најпозитивно ги оценуваат напорите на државата за обезбедување на работни места. Таквиот „претеран оптимизам„ е многу смешен (нивен заклучок, моја забелешка), имајќи во предвид дека најголемата невработеност имало во Македонија (да ве потсетам 1986 невработеност на младите 72 %) каде се движи околу 20-25 проценти општа невработеност (и тоа многу „криена„). Резултатите укажуваат дека младите се исто така многу неинформирани за актуелните настани во државата и апсолутно незаинтересирани .Во 1979 година 1 од 4 невработеноста ја сметаат за најголем проблем во Македонија.

Можеби ова е причината зошто цел животен век не се откинавме од истите проблеми.jueves, 30 de junio de 2016

Me and my blog


I have recently acquired Master of Science with merits in Development Studies MSc at London South Bank University.As part of my MSc course we are studding relevant disciplines to understand and appreciate the problems related to development issues and fully understand and contribute to the most important debates in development economics.


As part of the course I am working on a dissertation topic related to Youth Unemployment and Social Exclusion in Macedonia. Research and policy design is my main focus and I am using different methodologies related to research in social science. When discussing unemployment, it's always from a very personal angle and explains why I am so passionate about this particular subject. 

Employment is important for our personal and professional fulfilment. The countries socio-economic development can be measured according the open employment opportunities. These opportunities give people chances to feel happy in their own country, but also keeps the country  relevant in the economy not only through the economic growth but also the level of social stability. 


I hold a Bachelor’s degree in International Economics (Macedonia), Master´s degree in Foreign Trade (Spain) and Cambridge International Diploma in Business. As part of my Master´s degree final project elaborated an International Marketing Plan for a Spanish company. That is why I love to engage in debates related to foreign trade. It has been my main interest before trying to get my way into International Development.


In Spain I was working for an important international consulting company based in Madrid. Together with my supervisor we were responsible for the creation of this new Business Unit focused on economic cooperation projects in developing countries. Used my language skills in my everyday work for contacting consultants worldwide, offering them a collaboration for the selected project and international organisations for additional information. Did a market research for the department, took active involvement in the proposal writing, analysis of the terms of reference.


In UK worked for Starbucks as barista on minimum wage while doing my Master's degree in International Development. 

Currently I work with projects related to Strategic Partnership in the field of Adult Education and Vocational Education and Training. Very proud to be part of it, as it gives me the opportunity to work with projects funded by the European Commission and give my support to the values of our European Society to develop skills and knowledge within the European Union and partner countries. 

I am multilingual and confident speaker that can fully express in written and spoken English, Macedonian and Spanish as my second language. Also, I can communicate at a certain level and fully understand written and spoken Serbian/Croatian/Bosnian. I have a basic knowledge of French and Bulgarian.

As born Macedonian, and nationalized Spanish and now living in the UK I can produce high quality reports in all three languages.

Since 2011 regularly I am submitting blog-posts (www.euroagent.blogspot.com.es and @euroagent) related to different subjects in International Development. Advocacy and campaigning is an important part to raise awareness and engage all parties to improve community lives.

Passionate about different cultures and constant studying and improving, the things I am writing about can be very broad and varied.. I feel deeply convinced that my interest, skills and knowledge can make a real difference in todays debates.


That's why Euroagent is constantly searching new ways to everything and new people to work on the best ideas in International Development.


Key Skills

- Excellent oral and written communication skills in several languages (multilingual)
- Knowledge and understanding of international donor work (through qualifications and work experience);
- Able to work effectively across a wide variety of cultural contexts;
- Display of solution oriented approaches in innovative and high pressure environment;
- Knowledge of Research Methodologies in Social Science;
- Significant technical expertise in data collection and analysis e.g. qualitative methods; survey design; survey sampling; quantitative statistical analysis using SPSS and Atlas.ti
- Excellent research, analytical and writing skills;
- International Marketing Plan;
- Implementation of market research in national and international contexts;
- Creative thinker and entrepreneurial skills; 
- Fully familiar with use of social media in networking activities; 
- Strong numeracy and analytical skills, business/commercial awareness.

Hope you'll enjoy my blog.


Thank for your visit!viernes, 24 de junio de 2016

On "Brexit": Just go, Just leave!

Born in Macedonia, the country has not made a progress since.Went to live in Spain and two years later (2008) the country was hit by recession and huge unemployment. And now that I am out it's slowly recovering.Came to UK, they leave EU and the value of pound immediately hits its lowest, Cameron resigns... we are expecting more of this to come... Well, where should I go now?Which country really goes to your nerve? I can deal with any.Should I put in a CV my apocalyptic abilities?
That was my first comment on Brexit the day I received the news. I could have been talking about the disintegration of Yugoslavia, the Balkan wars or any other major disaster, because it looks like I've have seen them all.  
Today I lost every little hope I had in a new and better Europe.
Going through all the media news I got across a lot of despair and sadness of what just happened.
Macedonia is deeply saddened that UK is "leaving" as it gained it's candidate status while the UK presidency back in 2005. It has been an important ally and hoping that this will not end by any means.
The Macedonian newspapers translated what they could from foreign news media (nothing new there). The dullness of Macedonian journalism is famously known among the Macedonian intellectuals that drives them constantly to look for a source of information elsewhere.
Macedonian MP teasing the British ambassador in Macedonia after Brexit on his twitter account was one of the articles I could find. Macedonians and their sense of humor is so extraordinary, that even Macedonian MPs find it hard to control themselves. And their sense of humor can be seen in the last 25 years of independence with disastrous results.
Another article mocks Macedonians that declared themselves Bulgarians just to get a passport to EU and now they are have to share the same despair with the rest of Europe.
In vane Macedonia was defending Europe from migrants influx nor Greece's sacrifice to keep them on it's territory was enough to please the UK.
At the end, we are sharing a common space weather as a member of the EU, accession country or a country about to leave. The questions is where they think they are going: maybe UK wants to become a NAFTA member or one of the Asian Tigers is unknown as it's territory is highly unlikely to move anywhere.
Spain rushed to have it say on Gibraltar. With all the problems the country is facing with right now and the number of people that perish outside it's borders all we do care is a rock?!
The story about "the importance of a rock" got a new shift. Now Spain got worried that Catalonia might find a strong argument toward an independence especially when Scotland seems quite determined to do whatever it takes to stay in EU, even if that means a new referendum and independence.
The Spanish Ministry of External Affairs quickly issued a calming statement to many of us working and living here.
Spanish Prime Minister Mariano Rajoy on "Brexit"


It was said not to panic as things wont change for us is near future, or at least in the next two years. They will continue working together with the EU on new favorable terms so we can stay and work here. That is very thoughtful from a country that send us to exile because there was no opportunity for us back home.
The newspapers rushed with their article of what happens now and how much it will affect us. People were suggesting that now more than ever is important to apply for residency. Another article was suggesting that our European driving licence will not be valid anymore so we need to start thing all over again.
Got away from a great uncertainty back home just to find an equally hostile place here, it was not what we were barging for.
As for EU goes, it's just another heartbreaking story to share. They failed greatly and sadly we all lose. It not about UK "leaving" but European Union getting completely lost.
You know Brexit is a bad news and bad idea when Trump is celebrating the results and the extreme right in UK is winning it's arguments. ISIS joins the celebration by sending message out to keep bombing Brussels and Berlin. That says a lot more than I could.
It might seems like I am into this brexit thing too much, but I can´t get over the arguments that led many people to vote one way or another.
i will repeat the thing I´ve said commenting on Martin Schulz hours before. and what this professor (University of Liverpool Law School’s Professor Michael Dougan) is trying to say here. It's so different when you are a rich country in Europe. You are acting such a baby using the arguments of the Europe poorest when they don't apply to you. The statement: they don't listen to us, they try to impose things, they don't understand what we need simply doesn't applies to UK. They've listened that from the Europe poorest and applied to them as if that was true.
UK arguments to brexit are funny and insulting for the Europe poor (when I say poor, need to bear in mind in European sense). EU is not perfect, nor Europe poorest are doing the right thing. But that's another story.
You just see what this professor has to say. It's brilliant.


University of Liverpool Law School’s Professor Michael Dougan


We might disagree with EU, but what UK did is so dumb. Now they are know as " the sick racists" and because of it they believed all the lies.
European countries should educate more on the idea of the EU, if not you'll end up doing something stupid as UK did. 
I understand some EU member that are voiceless or powerless within the Union, but UK has always had it's way. 
"The arrogance, xenophobia and the disagreement have won now", wrote another Spanish immigrant in UK.
As you can see we are all lost and in despair. We certainly need a new Europeland and even a new planet if we continue the way we are acting now.

As students, we praise and love diversity. Especially those  ones that want to learn about other cultures might find UK universities very attractive. That is why I understand the turbulence created by the referendum results. They are worried that they will lose attractiveness and funding. Their fears are right. If my university has been long delaying changes, now it's the time to speed up things and get to work. Some of the brightest students come from Europe and you don't want less than that. In defence to other students (non-European) we might say that they are not less important. It's the diversity that counts.  That's just adds up to the whole quality of teaching and research.

For us, working migrants there are a lot of good place left in Europe to go now. I have never considered this to be the Europe I wanted for myself.

I will suggest leaving as they spoke out against working migrants that contributed greatly in the development of this country and pay for their benefits and pensions. The ones that work hard are welcomed everywhere, and the ones that live on benefits would not be able to leave.
Those jobs held by migrants jobs that are unskilled and very unattractive for locals. I can hardly imagine they would come and work in my place on a minimum wage.

UK might have been the fastest and easiest way to job and learning English, but there is still opportunity in the rest of Europe for us. I am happy to be European from birth and EU citizen by adoption.


"Brexit is UK problem, not mine". I said that while wiping my tears off my face and thinking about the 4 mounts left from finishing my studies and completing my dissertation on Youth Unemployment. It has been a very though year for me, as Brexit would have made any difference.