Ir al contenido principal

Entradas

Mostrando entradas de octubre, 2014

My fight for job – lost battles

Hello there. It’s me, I am back and this time I finally got a job. Just 6 months ago I found my first job ever after almost 9 years of my graduation in Macedonia. Been living for 8 years in Spain all I could find was an internship that lasted me for 6 month. And now here I am in the UK and found a job just 3 days after my arrival. I couldn't accept that one, but I have to mention it as a success.
Then, I spent two mounts sending CVs to a consulting companies to get my dream job and paid them a personal visit. With a help of a friend had the names of the first few companies where to go. After 4 years of my last job (internship) some names were still fresh in my memory.
I’ve came across heavily closed doors, that didn't even open to get to the receptionist. When they did, never passed them to introduce myself and hand out a CV personally. I’ve ended up hating the receptionists for that. If they are to be the face or the company, I got pretty bad image for some. Those days I wou…

Борба против корупцијата во Шпанија - задолжителна леkција за Македонја

Специјалната единца УКО (шпанската ФБИ) сѐ живо испоапси во Валдеморо (јужен Мадрид). Останавме без градоначалник, заменик градоначалник, и заменикот на заменикот го уапсија итн. Ова не е виц, туку жива вистина. Ако продолжеа да апсат ќе треба да увезиме политичар од странство хе, хе... Ептен се збогатиле на државна сметка од нелегални наплати на провизии.

Чудо големо. Нека дојдат кај нас не само без политичари туку и без народ ќе останиме.
Како и да е, корупцијата е проблем за економскиот развој на државата. Тука никој не се сомнева. 

Мислам дека темата на која ќе работам за мојата магистерска работа ќе биде корупцијата на Балканот и пошироко. Хм....

Ова е универзален проблем и би сакала да знам не само каде, туку и како ефикасно да се реши. Во Македонија има таков систем разработено што треба светот да слушни и да научи што навистина е корупција од професионалци. Ама и овие научиле од некаде, ама таму некаде можеби некој им ставиј крај и сега служи како лекција за идните генерации. 

Зато…