Ir al contenido principal

Correcta utilización de la lengua española en Internet


Para mí, poder expresarse correctamente hablando y escribiendo, es muy importante sea la lengua que sea. Cometer errores no es malo y seguramente haré unos cuantos mientras se lo explico. Lo malo seria no intentarlo. El esfuerzo se aprecia igual. Así que, para ayudarles a todos los hispanohablantes (principalmente cuya lengua materna no es el español) les dejo un par de consejos:

1. Google Chrome lleva incorporado  un corrector ortográfico. Para habilitar esta función, haz clic con el botón derecho en una palabra mal escrita (como utilizando a Microsoft Word, la palabra mal escrita estará subrayada con rojo) y  aparecen sugerencias o selecciona Obtener sugerencias de Google. Para cambiar la lengua de escritura. Mas info aquí: http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=es&answer=95604

2. Uno de los portales de noticias económicas "El Economista" ofrece diccionario. No sé si algún otro portal de noticias ofrece la misma función (seguro que sí), pero se trata de hacer un doble pulsar sobre la palabra y se abre una ventana donde le explica el significado, el uso que puede tener la palabra y su origen etimológico.

Aprendí la lengua española cuando vine en España. Llevo 6 años estudiando y sigo. Ha sido bastante fácil ya que yo vine con un español y vivía con españoles. Los que decían que hablaban ingles, no lo demostraron así. Una cosa es que has estudiado y otra cosa es que saber llevar una conversación sin cansar el interlocutor. Por esa misma razón no me gusta quedarme a medias en el aprendizaje de la lengua.
Sobre todo y MUY importante es no tener miedo a la utilización de la lengua, trabajar continuamente en el enriquecimiento del vocabulario a través de lecturas QUE TE INTERESAN realmente y no forzarse con algo que no te gusta. Enlazad vuestro aprendizaje de la lengua con alguna tema que realmente os gusta. Las cosas hechas con amor duran mucho tiempo y nos hacen únicos.

Una lengua se vive todos los días. Se quiere como un hijo más. 

Comentarios

Entradas populares de este blog

Ми рекоја критички да размислувам, па на сё што прочитав мана му најдов

Како сум се запишувала денеска, како на норма да сум. Можеби претерав ама после ќе ми судите , поглавјето го завршив со многу депресивна реченица. Демек од толку што им било лошо за младите генерации, до ден-денеска сме трауматизирани од лошото искуство. Ај ве молам, кој од вас е истрауматизиран од Југославија? Многу сум драматична! Дали не ви е смачено постојано да слушате како некој бара работа како и вие или имате некаде каде да работите. Не ви се работи таму каде што сте или сте затуцани на истото работно место со години и знаете дека нема друго за вас, платата ви е трагична и роботните услови очајни... Секоја следна генерација што иди ги слуша истите приказни за Вас, за другите - и тие очајуваат. Е па тоа ти е траума (не сум психолог, ова во резерва дa си го ставите). Лажам - сушам, оти незнам како да објаснам дека и покрај тоа што ништо не било како што треба, сепак ние денеска плачиме за Југославија. Тоа е друга книга за пишување. Подобро да не мислат истрауматизирани отколку гл…

Магистер по Наука со заслуги: И тоа бидна - сега што?

И тоа бидна. Магистер по наука со заслуги т.е. научник сум официјално по Развојни науки. Тоа значи сѐ знам за сиромаштија и беда. Каква и глупост да треснам, се важи како ептен да ме бидува и мора „Амин„ на се што ќе кажам :).


Има три нивоа: М-р, М-р со заслуга и М-р со особено постигнување. Значи нешто како осумка му доаѓа. До крајот на студиите не знаев што значат оценките па се бунев на секое, а професорите ми се смееја дека многу драматизирам хе, хе. Е па тоа што се искурназив да пишувам за МК а книга нема тука за МК (оригинални ми се мислите, ама пак морам да ги одбранам дека и друг некој нешто слично смислил) ме чинеше скапо. Од сите оценки, најслаба ми е за Македонија, Тоа кога се прајш паметен и на крај ќе се изглупираш. Излегува дека повеќе знам за Индија од Македонија, затоа што повеќе литература и научно истражување за Индија од Македонија. Основната забелешка ми беше колку треба да си навистина сиромашен за на некој да му падне жал и да преземи нешто на таа тема? Без разли…

Што е култура на зависност и доминација

Како и во стариот систем така и во новиот систем не стивнува т.н. „култура на зависност и доминација„. Дали тоа беше централната власт во Белград без нови идеи или новата политичка елита во независна Македонија исто толку уназадена, економскиот раст и развој секогаш зависеше и висеше на конец.


Луѓето сакаат ситуацијата да се промени, но се чувствуваат немоќни како индивидуи.
Овдека се поставува прашањето дали за наше добро треба да се бориме за промена во општесвото или да се промениме ние како личност.Две гледишта доминираат. Економистите и политичарите викаат дека треба да се сконцентрираме на опшетствените промени, додека пак психијатрите и свештени лица (не тие од МК) кои работат дирекно со личноста сметаат дека треба да работиме на личен развој затоа што, во спротивно нема опшествени промени на подобро.


Тоа е исто како и дилемата: што беше прво, кокошката или јајцето?


Луѓето настојуваме да создадеме подобро општество преку подобрување на општествено-економскиот и политички систем …