LinkedIn

miércoles, 28 de diciembre de 2011

10 години без шпанската пезета

На 1 Јануари 2002 Шпанија го прифати еврото. 10 години од тогаш и без шпанската пезета овие овде сеуште на ум ја имаат. Само се карам да не ми кажуваат што си купиле во пезети. Посебно со постарите - нема шанси. Недај боже да ги натерам да ми вршат размена од пезета во евро, повеќе муабет нема да ми направат хаха... Сеуште милиони шпанци мислат на цените во пезета. Под цените, со мали бројки, се означуваа и вредноста во пезети.
1 евро (€) = 166,386 пезети (ESP)

Во тоа време нагалено си ја викаа: "la rubia" (блондинката).

Сѐ до Март 2002 еврото и пезетата живееја рамо до рамо како две важечки парични единици. Според Националната Фабрика за монети и воден жиг првите монети се исковаа на 19 Октомври 1868 година. Првата емисија на банкноти беше на 21 Октомври 1940 година и на нив се прикаажаа многу славни личности од историјата на Шпанија. Кристофер Колумбо е една од најпортретираните личности.

Шпанска пезета од 1979 година со ликот на актуелниот крал  на Шпанија Неговото Височество Кралот Јуан Карлос I
Кога се работи за поголеми суми, средновечните шпанците сакаат да ја имаат пред нив бројката во пезети. Помлаите генерации го немаат тој проблем. Тие и не се сеќаваат на неа.

Се проценува дека постојат монети и бакноти во вредност од 1.708 милиони евра кои се чуваат сеуште во домовите. Според Централната банка на Шпанија дел од нив се дел на приватни колекции, дел загинати.

Преку агресивна кампања Министерството за Економија ги припремаше шпанците за прифаќање на новата парична единица.  Преку замислена фамилија „Гарсија„ ги убедувашеда ги извадат пезетите од под перница и да ги заменат со евра. Оваа „фамилија„ прва доби пристап до еврото и зборуваа за своето „искутво„ и убедувајќи дека нема да се зголемат цените.

Искуството со новата парична единица не се совпадна со „искуството„ на Гарсија, па во 2002 година цените  се зголемија два пати повеќе од она што се предвидуваше. Зголемувањето на цените во ресторантите и баровите беше поголема и од стапката на инфлација, па се движеше 5,8 %; на облеката и обувките 5,3%; транспорт - 5%; исхрана - 4,6%. Глобално гледано, на ова поле многу загубија. Цените генерално се зголемија (31%) додека пак платите се зголемија само 13% , а една од работите кои што поевтинија е белата техника, автомобилите и др.

Долу на линкот можете да видите видео од спроведената кампања од страна на Министерството за Економија.

http://www.youtube.com/watch?v=YC1qy6RbDW8&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=W9hnDHKE8Vg&NR=1

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=SLomm03Qa1k&NR=1

jueves, 22 de diciembre de 2011

Acuerdo sobre reconocimiento recíproco y canje de los permisos de conducción nacionalesEspaña y Macedonia están de enhorabuena. El Gobierno macedonio y el Gobierno español han firmado un acuerdo sobre reconocimiento recíproco y canje de los permisos de conducción nacionales. Este acuerdo ha sido publicado el día 4 deNoviembre en el Buletín Oficial de Estado (BOE).

En ambas países las normas y las señales que regulan la circulación por carretera se ajustan a las Convenciones sobre la circulación vial y la señalización vial, adoptadas en Viena el 8 de noviembre de 1968, y que tanto las clases de permisos como las condiciones que se exigen y las pruebas que se realizan para la obtención de los permisos de conducción son homologables. Lo que significa que no os vamos a encontrar con señalización rara que no la hemos visto en el nuestro país y esto se los aseguro yo personalmente.


TABLA DE EQUIVALENCIAS ENTRE LOS PERMISOS DE CONDUCCIÓN EXPEDIDOS POR LOS GOBIERNOS ESPAÑOL Y MACEDONIO

Permisos expedidos por el gobierno español
Permisos expedidos por el gobierno macedonio
A1
A
B
B+E
C1
C1+E
C
C+E
D1
D1+E
D
D+E


AM


A1
X

A2

X
A

X
B


XB+EX


BTP


C1
X

C1+E

X
C


XC+EX


D1
X

D1+E

X
D


XD+EXEl canje de los permisos se obtedra sin realizar los examenes practicos ni teoricos. De la tabla se puede observar que el permiso expedido por el Gobierno español de la clase AM no es canjeable. Se trata del permiso de conducir motos y ciclomotores. Tampoco sera canjeable el permiso de conducir BTP (Es un titulo  que habilita la conducción de vehículos que realicen transporte escolar, turismos destinados al transporte publico de viajeros y vehículos prioritarios) expedido por el Gobierno español.

El permiso expedido por el Gobierno macedonio de la clase A con una antigüedad, en el momento de realizar el canje, inferior a dos años, equivale al permiso expedido por el Gobierno español de la clase A2.

El permiso expedido por el Gobierno macedonio de la clase A con una antigüedad, en el momento de realizar el canje, igual o superior a dos años, equivale al permiso expedido por el Gobierno español de la clase A.