Ir al contenido principal

Biljana – Origin and name meaningBiljana or Bilyana (Cyrillic: Биљана, Билјана or Биляна) is a South Slavic name meaning "herb."

Gender: Feminine
Usage:, Macedonian, Serbian, Croatian
Other Scripts: Биляна (Bulgarian) , Билјана (Macedonian), Биљана (Serbian)

Meaning possibly derived from a South Slavic word meaning "herb" ( Билка “bilka” - in Macedonian)
Baby names that sound like Biljana include the Czech name Blazena and the English name Blossom.

The Slavic name Bilyana is a variant form of Biljana.

Baby names that sound like Bilyana include Bellina, Belloma, Bellona, Billina, Belen (Spanish), Belén (Spanish), Béline, Bluma (Yiddish), Blain (English), Blaine (English), Blane (English), Blayne (English), Blom, Blum (Yiddish).

All possible nicknames that are derived from the name used in Macedonia are:
- Bile - most common and my favourite. That´s how I am usually called in Macedonia.
- Biljanche, Bilence - diminutive form of the name;
- Bibe -
- Biba -

Posible form of the name in Spanish is: Bibiana (Galician), (Italian), (Spanish) but the meaning of this name is completely different. Variant of Vivian (Latin) "alive". Bibiane is the French form.
Bibiana has 2 variant forms: Bibiane and Bibianna.

Vivian has 25 variant forms: Bibi, Bibiana, Bibiane, Bibianna, Bibianne, Bibyana, Vevay, Vi, Vibiana, Viv, Vivee, Vivi, Vivia, Viviana, Viviane, Vivianna, Vivianne, Vivien, Vivienne, Vivyan, Vivyana, Vivyanne, Vyvyan, Vyvyana and Vyvyanne.

When I receive mail the common thing is to find my name changed. In that case here in Spain they are usually referring to me by the name of Bibiana.

More confident Spanish natives are calling me by the annoying name of Bibi. I don't like it, and sounds too masculine to me.Biljana is most popular name in Macedonia, and in 2006 was the second most popular name there. There is a very popular Macedonian song called ¨ Билјана платно белеше„. This name is "trademark" of one ancient Macedonian town (Ohrid) and Republic of Macedonia and we are all specially related to this name. The song speaks about one beatuful girl from Ohrid named Biljana. The dance represents the mixture of the beauty and grace of the young macedonian girls whitening the cloth on the riverside.It is performed by beautiful women's ensemble with long bands in colourful national costumes.


This name is also popular in Serbia and Croatia, and from there it also spreads out in Slovenia, but only 244th in the list of most popular names in 2007. In Croatia was most popular in the seventies in Zagreb, Rijeka, Osijek.Comentarios

Entradas populares de este blog

Ми рекоја критички да размислувам, па на сё што прочитав мана му најдов

Како сум се запишувала денеска, како на норма да сум. Можеби претерав ама после ќе ми судите , поглавјето го завршив со многу депресивна реченица. Демек од толку што им било лошо за младите генерации, до ден-денеска сме трауматизирани од лошото искуство. Ај ве молам, кој од вас е истрауматизиран од Југославија? Многу сум драматична! Дали не ви е смачено постојано да слушате како некој бара работа како и вие или имате некаде каде да работите. Не ви се работи таму каде што сте или сте затуцани на истото работно место со години и знаете дека нема друго за вас, платата ви е трагична и роботните услови очајни... Секоја следна генерација што иди ги слуша истите приказни за Вас, за другите - и тие очајуваат. Е па тоа ти е траума (не сум психолог, ова во резерва дa си го ставите). Лажам - сушам, оти незнам како да објаснам дека и покрај тоа што ништо не било како што треба, сепак ние денеска плачиме за Југославија. Тоа е друга книга за пишување. Подобро да не мислат истрауматизирани отколку гл…

Магистер по Наука со заслуги: И тоа бидна - сега што?

И тоа бидна. Магистер по наука со заслуги т.е. научник сум официјално по Развојни науки. Тоа значи сѐ знам за сиромаштија и беда. Каква и глупост да треснам, се важи како ептен да ме бидува и мора „Амин„ на се што ќе кажам :).


Има три нивоа: М-р, М-р со заслуга и М-р со особено постигнување. Значи нешто како осумка му доаѓа. До крајот на студиите не знаев што значат оценките па се бунев на секое, а професорите ми се смееја дека многу драматизирам хе, хе. Е па тоа што се искурназив да пишувам за МК а книга нема тука за МК (оригинални ми се мислите, ама пак морам да ги одбранам дека и друг некој нешто слично смислил) ме чинеше скапо. Од сите оценки, најслаба ми е за Македонија, Тоа кога се прајш паметен и на крај ќе се изглупираш. Излегува дека повеќе знам за Индија од Македонија, затоа што повеќе литература и научно истражување за Индија од Македонија. Основната забелешка ми беше колку треба да си навистина сиромашен за на некој да му падне жал и да преземи нешто на таа тема? Без разли…

Што е култура на зависност и доминација

Како и во стариот систем така и во новиот систем не стивнува т.н. „култура на зависност и доминација„. Дали тоа беше централната власт во Белград без нови идеи или новата политичка елита во независна Македонија исто толку уназадена, економскиот раст и развој секогаш зависеше и висеше на конец.


Луѓето сакаат ситуацијата да се промени, но се чувствуваат немоќни како индивидуи.
Овдека се поставува прашањето дали за наше добро треба да се бориме за промена во општесвото или да се промениме ние како личност.Две гледишта доминираат. Економистите и политичарите викаат дека треба да се сконцентрираме на опшетствените промени, додека пак психијатрите и свештени лица (не тие од МК) кои работат дирекно со личноста сметаат дека треба да работиме на личен развој затоа што, во спротивно нема опшествени промени на подобро.


Тоа е исто како и дилемата: што беше прво, кокошката или јајцето?


Луѓето настојуваме да создадеме подобро општество преку подобрување на општествено-економскиот и политички систем …