LinkedIn

miércoles, 28 de diciembre de 2011

10 години без шпанската пезета

На 1 Јануари 2002 Шпанија го прифати еврото. 10 години од тогаш и без шпанската пезета овие овде сеуште на ум ја имаат. Само се карам да не ми кажуваат што си купиле во пезети. Посебно со постарите - нема шанси. Недај боже да ги натерам да ми вршат размена од пезета во евро, повеќе муабет нема да ми направат хаха... Сеуште милиони шпанци мислат на цените во пезета. Под цените, со мали бројки, се означуваа и вредноста во пезети.
1 евро (€) = 166,386 пезети (ESP)

Во тоа време нагалено си ја викаа: "la rubia" (блондинката).

Сѐ до Март 2002 еврото и пезетата живееја рамо до рамо како две важечки парични единици. Според Националната Фабрика за монети и воден жиг првите монети се исковаа на 19 Октомври 1868 година. Првата емисија на банкноти беше на 21 Октомври 1940 година и на нив се прикаажаа многу славни личности од историјата на Шпанија. Кристофер Колумбо е една од најпортретираните личности.

Шпанска пезета од 1979 година со ликот на актуелниот крал  на Шпанија Неговото Височество Кралот Јуан Карлос I
Кога се работи за поголеми суми, средновечните шпанците сакаат да ја имаат пред нив бројката во пезети. Помлаите генерации го немаат тој проблем. Тие и не се сеќаваат на неа.

Се проценува дека постојат монети и бакноти во вредност од 1.708 милиони евра кои се чуваат сеуште во домовите. Според Централната банка на Шпанија дел од нив се дел на приватни колекции, дел загинати.

Преку агресивна кампања Министерството за Економија ги припремаше шпанците за прифаќање на новата парична единица.  Преку замислена фамилија „Гарсија„ ги убедувашеда ги извадат пезетите од под перница и да ги заменат со евра. Оваа „фамилија„ прва доби пристап до еврото и зборуваа за своето „искутво„ и убедувајќи дека нема да се зголемат цените.

Искуството со новата парична единица не се совпадна со „искуството„ на Гарсија, па во 2002 година цените  се зголемија два пати повеќе од она што се предвидуваше. Зголемувањето на цените во ресторантите и баровите беше поголема и од стапката на инфлација, па се движеше 5,8 %; на облеката и обувките 5,3%; транспорт - 5%; исхрана - 4,6%. Глобално гледано, на ова поле многу загубија. Цените генерално се зголемија (31%) додека пак платите се зголемија само 13% , а една од работите кои што поевтинија е белата техника, автомобилите и др.

Долу на линкот можете да видите видео од спроведената кампања од страна на Министерството за Економија.

http://www.youtube.com/watch?v=YC1qy6RbDW8&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=W9hnDHKE8Vg&NR=1

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=SLomm03Qa1k&NR=1

jueves, 22 de diciembre de 2011

Acuerdo sobre reconocimiento recíproco y canje de los permisos de conducción nacionalesEspaña y Macedonia están de enhorabuena. El Gobierno macedonio y el Gobierno español han firmado un acuerdo sobre reconocimiento recíproco y canje de los permisos de conducción nacionales. Este acuerdo ha sido publicado el día 4 deNoviembre en el Buletín Oficial de Estado (BOE).

En ambas países las normas y las señales que regulan la circulación por carretera se ajustan a las Convenciones sobre la circulación vial y la señalización vial, adoptadas en Viena el 8 de noviembre de 1968, y que tanto las clases de permisos como las condiciones que se exigen y las pruebas que se realizan para la obtención de los permisos de conducción son homologables. Lo que significa que no os vamos a encontrar con señalización rara que no la hemos visto en el nuestro país y esto se los aseguro yo personalmente.


TABLA DE EQUIVALENCIAS ENTRE LOS PERMISOS DE CONDUCCIÓN EXPEDIDOS POR LOS GOBIERNOS ESPAÑOL Y MACEDONIO

Permisos expedidos por el gobierno español
Permisos expedidos por el gobierno macedonio
A1
A
B
B+E
C1
C1+E
C
C+E
D1
D1+E
D
D+E


AM


A1
X

A2

X
A

X
B


XB+EX


BTP


C1
X

C1+E

X
C


XC+EX


D1
X

D1+E

X
D


XD+EXEl canje de los permisos se obtedra sin realizar los examenes practicos ni teoricos. De la tabla se puede observar que el permiso expedido por el Gobierno español de la clase AM no es canjeable. Se trata del permiso de conducir motos y ciclomotores. Tampoco sera canjeable el permiso de conducir BTP (Es un titulo  que habilita la conducción de vehículos que realicen transporte escolar, turismos destinados al transporte publico de viajeros y vehículos prioritarios) expedido por el Gobierno español.

El permiso expedido por el Gobierno macedonio de la clase A con una antigüedad, en el momento de realizar el canje, inferior a dos años, equivale al permiso expedido por el Gobierno español de la clase A2.

El permiso expedido por el Gobierno macedonio de la clase A con una antigüedad, en el momento de realizar el canje, igual o superior a dos años, equivale al permiso expedido por el Gobierno español de la clase A.

sábado, 26 de noviembre de 2011

Biljana – Origin and name meaningBiljana or Bilyana (Cyrillic: Биљана, Билјана or Биляна) is a South Slavic name meaning "herb."

Gender: Feminine
Usage:, Macedonian, Serbian, Croatian
Other Scripts: Биляна (Bulgarian) , Билјана (Macedonian), Биљана (Serbian)

Meaning possibly derived from a South Slavic word meaning "herb" ( Билка “bilka” - in Macedonian)
Baby names that sound like Biljana include the Czech name Blazena and the English name Blossom.

The Slavic name Bilyana is a variant form of Biljana.

Baby names that sound like Bilyana include Bellina, Belloma, Bellona, Billina, Belen (Spanish), Belén (Spanish), Béline, Bluma (Yiddish), Blain (English), Blaine (English), Blane (English), Blayne (English), Blom, Blum (Yiddish).

All possible nicknames that are derived from the name used in Macedonia are:
- Bile - most common and my favourite. That´s how I am usually called in Macedonia.
- Biljanche, Bilence - diminutive form of the name;
- Bibe -
- Biba -

Posible form of the name in Spanish is: Bibiana (Galician), (Italian), (Spanish) but the meaning of this name is completely different. Variant of Vivian (Latin) "alive". Bibiane is the French form.
Bibiana has 2 variant forms: Bibiane and Bibianna.

Vivian has 25 variant forms: Bibi, Bibiana, Bibiane, Bibianna, Bibianne, Bibyana, Vevay, Vi, Vibiana, Viv, Vivee, Vivi, Vivia, Viviana, Viviane, Vivianna, Vivianne, Vivien, Vivienne, Vivyan, Vivyana, Vivyanne, Vyvyan, Vyvyana and Vyvyanne.

When I receive mail the common thing is to find my name changed. In that case here in Spain they are usually referring to me by the name of Bibiana.

More confident Spanish natives are calling me by the annoying name of Bibi. I don't like it, and sounds too masculine to me.Biljana is most popular name in Macedonia, and in 2006 was the second most popular name there. There is a very popular Macedonian song called ¨ Билјана платно белеше„. This name is "trademark" of one ancient Macedonian town (Ohrid) and Republic of Macedonia and we are all specially related to this name. The song speaks about one beatuful girl from Ohrid named Biljana. The dance represents the mixture of the beauty and grace of the young macedonian girls whitening the cloth on the riverside.It is performed by beautiful women's ensemble with long bands in colourful national costumes.


This name is also popular in Serbia and Croatia, and from there it also spreads out in Slovenia, but only 244th in the list of most popular names in 2007. In Croatia was most popular in the seventies in Zagreb, Rijeka, Osijek.domingo, 13 de noviembre de 2011

Следниот е Запатеро

Берлускони на 12/11/2011 си подаде оставка, после 17 години на власт и неговиот рекорд го надминал единствено Мусолини. Икона во својата земја каде 2 од 10 инвалидски пензии одат кај сосема здрави мрзишта други пензионирани на 29 години, каде 25% од даночните обврзници живее со помалку од 16 дневно; каде што само со еден ден работен стаж парламентарци добиваат вртоглаво високи доживотни пензии, и каде што има вишок од 300.000 државни службеници во администрацијата кои се вработени „со врски„.

Општината Палермо во 2007 година ангажира 110 возачи на автобус – ниту еден од нив знаел да вози!

На Владата на Берлускони и беа потребни 22 години за изградба на само 23 км автопат вреден 20 милиони по километар итн....

На примерите им нема крај.

Берлускони се враќа на нормалниот живот, ама нема да му биде лесно. Против него се отворени 27 судски процеси 4 кои што се во исчекување.

Ова курвариште си замина, а нашиов шутрак Запатеро си заминува наредната недела (парламентарни избори на 20 Ноември) и со сигурност знае секој шпанец дека Социјалистиве немаат шанси за победа.

Jose Luis Zapatero актуелен Премиер на Владата на Кралството Шпанија 
Овие години што сум во Шпанија имам впечаток дека повеќе налекуваше на Бивша Југославија отколку на модерна Европска држава. Запатеро се расврлаше на сите страни со парите од даночните обврзници, се даваше каде што се можи и неможи. Барем си беше сё во духот на идеологијата на неговаата работничка партија, така што кога снема пари во државната каса згаснаа неговите идеи за развој.

Шпанија денеска има блиску 5 милиони невработени, односно 21%.; огромна нерамнотежа во државниот буџет (дефицит), огромен државен долг. Нивниот слоган за претстојниве извори: „Бори се за тоа што го сакаш„ за мене претставува една несолена шега.

Во 1982 година Социјалистот Фелипе Гонзалес успеа да ја однесе победата со освоени 202 пратенички места. Ова беше речиси несоборлив рекорд. Според анализите на намерата за гласање, се проценува дека Народната Партија (центар/десно ориентирана политичка партија) на Рахој ќе освои 198 пратенички места наспроти 112 пратенички места на Социјалистите. Дебакалот на последниве е загарантиран на 20 Ноември.

Падна Папандеру, падна Берлускони. Следниот е Запатеро.


Судбината на 350 парламентарни места во Конгресот е во рацете на 35, 7 милиони шпанци со право на глас. Ова е историски ден за Шпанија, бидејќи толку ниско не се памти од кога не паднала. Се бара противотров, а потребни се чуда за да видиме некој резултат за толку кратко време. Прогнозите се јасни. Ќе има кршење на рекорди, затоа што се очекува победата на Народната Партија на Рахој одбелжи рекордни, досега несоборливи резултати. 

Мариано Рахој знае дека не може да ветува чуда, не дава датум кога неговите врвни еконости ќе се појават на сцена и вели дека креирањето на новите работни места можи да дојде некаде во 2012 година ( т.е. не умри коњу до зелена трева).

Му се забележува за двосмисленоста на прашањата околу платите на државните службеници, иднината на здравствениот систем, образованието и реформите на работниот систем. Имаме страв дека на првите ќе им ги намали платите, а вториот пополека ќе го приватизира (барем дел од него)...

Социјлистите, за време на кое владеење пропаднавме, ветуваат. Сите ветуваат, како што читате.  Свесни за направените грешки, актуелниот Премиер Запатеро, само еднаш во целата политичка кампања на ПСОЕ се појави на митингот во Малага.

Новиот Конгрес ќе се формира на 13 Декември. Широката победа на ПП (Народната Партија) и дебакалот на ПСОЕ (Социјалистичка Работничка Партија на Шпанија) значи влез на нови или помали политички партии.


Ден „Д„ и ден потоаРаботите не можеа да продолжат онака како што беа. Шпанија дојде на работ да биде интервенирина.

PP победи со сите автономни области (10,7 милиони гласачи) и 186 пратеници, освен Баскија и Каталуња. Во историјата на ПП до сега само Јозе Мариа Азнар во 2000 година беше успеал со 183 пратенички места да постави рекорд. ПСОЕ ја однесоја победата во Севиња и Каталуња со освоени 110 пратенички места.  Катастрофален резултат за Работничката Партија. Уште еден рекорд ама овој пат во негативна смисла. До сега неславниот рекорд беше 125 пратенички места освоени во 2000 година. Победија желбите за драстични промени.

Резултати од одржаните парламентарни избори 20 Ноември 2011


УПиД (Унија на Прогрес и Демократија) на Роза Диаз беше изненадувањето на денот со 1милион и 100 гласачи и 5 пратеници во Конгресот. Сепак, останаа без можност за формирање на своја парламентарна група. Со само 4 години постоење, оваа прогресивна партија успеа да се пробие меѓу најголемите. Прв пат се појавија на изборите во 2008 и од тогаш бројот на нивните гласачи расте.

Денеска се разбудивме со државен долг од 440 поени, што е сеуште на работ од пропаста.

Падна Запатеро.